De Fransen hebben ‘je ne sais quoi’, de Italianen ‘sprezzatura’: de kunst om een outfit nonchalant én tegelijk tot in de puntjes verzorgd te maken. Mark Habets is dol op die Italiaanse stijl. Hij begon in 2014 Habets Herenmode met voornamelijk Italiaanse merken en leerde dat ondernemen hard werken is. Dankzij PIN Voorschot is hij goed uit de coronacrisis gekomen.

“Het is gaaf dat onze plannen van zeven jaar geleden ook echt zijn uitgekomen. Ik had het idee om een winkel te hebben met zowel outerwear als maatpakken en alles daartussenin, met Italiaanse en Nederlandse merken. Daarbij had ik mannen van 18 jaar oud tot 65 plus in gedachten. Zo’n doel realiseren is een uitdaging, maar het lukte.”

“In de praktijk blijkt dat we jongens vanaf een jaar of 14 tot heren van 80 jaar en ouder in de winkel hebben. Zo had ik laatst drie generaties. De vader was al fan van de winkel en had zijn vader meegenomen. Samen deden ze inkopen. De kleinzoon kocht een T-shirt.”

Kleding is belangrijk voor Mark. “Het is voor mij een mooie manier om uit te drukken hoe ik me op een dag voel. Me goed kleden zit in mijn genen, dat heb ik meegekregen van mijn ouders en grootvaders. Mijn opa’s waren echte dandy’s en waren altijd pico bello gekleed. Ik heb geleerd: hoe warm het ook is, je draagt altijd een colbert, vest of jasje.”

Van klanten naar vrienden

Door zijn winkel leert Mark veel mensen kennen. “Ik ontmoet mensen die ik anders nooit was tegengekomen. Met veel klanten ben ik ook bevriend geraakt.” Combineer dat met zijn liefde voor de stad Dordrecht en zijn werkzaamheden voor de ondernemersvereniging POBD en je snapt: Mark wil nooit meer weg uit Dordrecht.

Op is ook écht op bij de herenmodezaak. Dat is een bewuste keuze van Mark. “Niet alleen vrouwen vinden het jammer als ze iemand in dezelfde outfit zien op een feestje. Ook mannen vinden het leuk uniek gekleed te gaan. Veel van wat wij verkopen, wordt voor ons op bestelling gemaakt. We doen zelfs onze inkoop met specifieke klanten in gedachten. Van één shirt of broek bestellen we één maatserie.”

Snel schakelen

Ook Mark had het lastig in de coronacrisis. “Tijdens de coronacrisis verkochten we minder dan voorheen. Ik wilde mijn leveranciers op tijd betalen omdat ik goede relaties met hen heb. Daarbij was PIN Voorschot een fijn alternatief voor de bank. We willen onze klanten steeds verrassen met nieuwe kleding. Dankzij PIN Voorschot kreeg ik snel een kleine lening om mijn assortiment aan te vullen. Het terugbetalen van die lening is heel makkelijk: met elke pintransactie houden zij een klein bedrag apart.”

Het fijne aan de samenwerking vindt Mark hoe PIN Voorschot te werk gaat. “De communicatie is helder. Ik krijg steeds een update van hoe het gaat met de terugbetaling. Daarnaast heb ik een vast contactpersoon, dat is een voordeel tegenover een bank. En het geleende bedrag stond binnen een dag op mijn rekening. Voor mij als ondernemer is dit een goede tool.”

Als het kan in Dordrecht…

If you can make it here, you can make it anywhere“, zong Frank Sinatra in het bekende liedje ‘New York, New York’. Mark vindt dat dat ook geldt voor Dordrecht. “Ik ben trots dat we Habets hebben ontwikkeld vanuit het niets. Dordrecht staat bekend als een stad die een uitdaging is voor ondernemers.”

“Consumenten kunnen makkelijk winkelen in Breda, Rotterdam of Antwerpen, daarom ben ik trots dat iemand uit de regio Dordrecht onze winkel weet te vinden. Overal waar we komen, laten we zien dat we een Dordtse onderneming zijn. En de mensen die hier komen vinden het mooi om bij een lokale ondernemer te winkelen.”