1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

MKB en financiers zetten grote stap vooruit met nationaal convenant

De Nederlandse MKB-sector heeft deze week een historische overeenkomst gesloten met verschillende financiële instellingen, waaronder MKB Nederland en Stichting MKB Financiering. In het Nationaal convenant MKB-Financiering hebben zij afspraken vastgelegd om de financiering van het mkb toegankelijker en eenvoudiger te maken. Deze unieke samenwerking tussen publieke en private financiers markeert een cruciale stap in het aanpakken van de financieringsproblematiek waarmee het Nederlandse mkb te kampen heeft.

Financierings uitdagingen in het MKB
Eerder benadrukten we al de dringende behoefte aan initiatieven om de financieringsproblemen in het mkb aan te pakken. Onderzoek toont aan dat Nederlandse mkb-ondernemingen 40 procent vaker stranden in hun zoektocht naar financiering dan hun buitenlandse collega’s. Dure leningen en een complex zoekproces naar geschikte financiers spelen hierbij een grote rol.

Een breed gedragen inspanning
De betrokkenheid van Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, die subsidie heeft toegezegd aan Stichting MKB Financiering, en het initiatief om banken te betrekken bij de ontwikkeling van een financieringshub, getuigen van de brede steun voor dit project. Het ondertekende Nationaal Convenant MKB-Financiering is een gezamenlijke inspanning van MKB Nederland, Stichting MKB Financiering, de Nederlandse Vereniging van Banken, Qredits, Invest-NL en Invest-International.

Doelen van het convenant
De ondertekenende partijen hebben ambitieuze doelen gesteld. Ze streven naar de oprichting van een financieringshub om het mkb te ondersteunen bij het vinden van passende financiering. Ook willen ze meer mkb-financieringsadviseurs beschikbaar maken en actief beleid voeren om meer Europees kapitaal aan te trekken. Het doel is om de financiering voor het mkb goedkoper te maken en de algehele toegankelijkheid te vergroten.

Een positieve toekomstvisie
Het Nationaal Convenant MKB-Financiering heeft een looptijd tot 2030 en vertegenwoordigt een hoopgevende start voor verdere afspraken. De betrokken partijen beschouwen dit als een beginpunt en hebben het verdrag deze week aangeboden aan minister Adriaansens. Ze vragen om ondersteuning in de vorm van een speciaal gezant MKB-Financiering vanuit de overheid. Deze gezant zal fungeren als een katalysator voor het mkb en de voortgang van de afspraken bewaken.

Erkennen en aanpakken van uitdagingen
Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, benadrukt dat het uniek is dat alle betrokken partijen erkennen dat er uitdagingen zijn op het gebied van financiering. De gezamenlijke inspanningen zullen zich richten op het aanpakken van knelpunten, zodat mkb-ondernemingen beter bediend kunnen worden. Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering, voorspelt dat de eerste effecten van deze overeenkomst begin 2024 merkbaar zullen zijn, waardoor mkb-bedrijven sneller toegang zullen hebben tot krediet. Een veelbelovende ontwikkeling voor de toekomst van het Nederlandse mkb.

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners