1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

Geld lenen als startende ondernemer? Dit zijn uw opties

Als u als startende ondernemer voldoende spaargeld op de bank heeft, kunt u direct de deuren van uw nieuwe bedrijf openen. Lastiger wordt het als u geld moet lenen. Uiteraard kunt u dan aankloppen bij uw bank, maar u moet met érg goede plannen komen om daar als startende ondernemer te kunnen lenen. Banken staan niet meer te popelen om leningen aan starters te verstrekken. Gelukkig heeft u verschillende andere mogelijkheden. Geld lenen als startende ondernemer? Dit zijn uw opties.

Geld lenen als startende ondernemer

Er zijn grofweg drie kredietvormen: kort krediet, middellang krediet en lang krediet. Bij kort krediet mag u voor een bepaald bedrag ‘rood’ staan op uw betaalrekening of op uw zakelijke creditcard. Handig om snel de vaak kleinere betalingen af te handelen, maar dit is wel een relatief dure kredietvorm. Een middellang krediet is bedoeld voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen zoals een auto, machines of kantoorinrichting. En een lang krediet is eigenlijk een hypotheek, dus deze kunt u alleen afsluiten als u een eigen woning of een kantoor- of winkelpand als onderpand heeft. Welk soort krediet u ook wilt, geld lenen als startende ondernemer betekent plannen schijven. Kredietverleners willen immers weten wat u met hun geld gaat doen én hoe u van plan bent de lening terug te betalen. Als starter heeft u nog geen bedrijfsgegevens en dus is een goed doordacht ondernemingsplan een eerste vereiste om een lening te krijgen. Neem daarin uw bedrijfsgegevens en uw persoonlijke gegevens op, maar ook een beschrijving van de markt, uw marketing, de organisatie van uw bedrijf en een financieel plan.

 

Bankleningen voor startende ondernemers

De meeste mensen denken direct aan de bank als ze aan een zakelijke lening voor startende ondernemers denken. Uiteraard kunt u het inderdaad bij de bank proberen, maar deze hanteert waarschijnlijk scherpe eisen. Banken willen tegenwoordig immers vooral zekerheid. Zeker bij de bank is een ondernemingsplan dan ook onontbeerlijk. Startende ondernemingen bieden per definitie weinig zekerheid, dus het is aan u de bank ervan te overtuigen dat aflossen voor u toch echt geen probleem is. Een lastige opgave!

 

Startersleningen van Qredits

Als startende ondernemer kunt u ook een krediet aanvragen bij de onafhankelijke stichting Qredits. Qredits is een samenwerking tussen verschillende Nederlandse banken en de overheid en helpt ondernemers met coaching en kredietverstrekking tot 250.000 euro. Heeft u een lagere starterslening nodig, dan kunt u aanspraak maken op ‘microfinanciering’ tot 50.000 euro. Ook bij Qredits is een goed ondernemingsplan belangrijk, maar de eisen zijn hier iets minder hoog dan bij de bank. Daarnaast is Qredits eerder bereid kapitaal te verstrekken als u een bedrijf start met een maatschappelijk doel.

 

Geld lenen voor startende ondernemers via crowdfunding

Een steeds populairder wordende leningsvorm voor startende ondernemers is crowdfunding. Beschrijf uw idee op een online crowdfunding platform en vermeld het bedrag dat u nodig heeft om het uit te voeren. Geïnteresseerde investeerders kunnen u vervolgens een geldbedrag lenen dat u na een bepaalde periode met rente terugbetaalt. Als alternatief kunt u ook aanbieden dat investeerders een aandeel in uw nieuwe bedrijf kopen. Soms zijn donaties zelfs mogelijk, waarbij mensen u geld kunnen geven zonder daarvoor een tegenpresentatie te willen.

 

Startende ondernemer lening van het UWV

U kunt bij het UWV een lening aanvragen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. U hoeft echter geen uitkering van het UWV te ontvangen om dit krediet aan te vragen. Het UWV biedt een starterskrediet en een voorbereidingskrediet. Bij het starterskrediet kan het UWV u direct geld lenen of kan het garant staan voor een banklening. Met het voorbereidingskrediet krijgt u geen geldbedrag in één keer, maar kunt u de kosten voor de start van uw bedrijf bij het UWV declareren.

 

Overheidsregelingen voor startende ondernemers

Ook de overheid biedt verschillende mogelijkheden voor startende ondernemersleningen. Er zijn bijvoorbeeld honderden provinciale, nationale en Europese subsidies voor startende ondernemers. Daarnaast is er de ‘Regeling Borgstelling MKB-kredieten’ waarbij de overheid garant staat voor een deel van uw lening (dit is dus vergelijkbaar met wat het UWV doet). Een andere manier waarop de overheid kan helpen, is de ‘durfkapitaal’ regeling. Heeft u vrienden, buren of familieleden die u een starterslening willen geven? Dan kunnen zij als particulier profiteren van bepaalde fiscale voordelen.

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners