1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

Een interview met Diederik Werdmölder

Hoe ben je in de wereld van financieren beland?

Ik heb gek genoeg geen financiële studie gevolgd, maar notarieel recht. Na een paar jaar ben ik gaan solliciteren bij de ABN-AMRO bank. Ik heb daar heel veel bankcursussen en opleidingen gevolgd om een expert te worden in de financiële wereld. In 2000 ben ik in New York begonnen voor een Amerikaanse vermogensbeheerder. Daar heb ik ontzettend veel geleerd over beleggen en hoe die kant van de financieringswereld in elkaar zit. Waar ik nu alleen maar met MKB-ondernemers werk, waren dat destijds alleen maar grote beursgenoteerde bedrijven. Ik leerde daardoor goed hoe ik de financiële gegevens van een onderneming moest beoordelen. Na mijn tijd in Amerika heb ik ook nog in Hong Kong gewerkt. Daar ging het vooral om vermogensbeheer voor lokale beleggers.

Wanneer kwam PIN Voorschot in beeld?

Ik wilde graag terug naar Nederland verhuizen. Ik heb veel gesolliciteerd bij grote bedrijven, maar ze vonden me helaas allemaal te oud. Ik dacht toen: ‘Mooi, dan begin ik voor mezelf!’. Het concept zoals we dat nu van PIN Voorschot kennen heb ik gezien in Hong Kong, alleen dan met creditcardbetalingen. Ik dacht dat deze oplossing ook in Nederland goed zou kunnen werken. Ik heb me toen eerst goed verdiept in de problematiek van het MKB als het gaat om het verkrijgen van financieringen. Zeker de kleinere ondernemers in het MKB konden destijds moeilijk aan geld komen. Dit was onder anderen het gevolg van de financiële crisis in 2008. We zijn er erg trots op dat we de eerste waren die het MKB op deze alternatieve manier van krediet konden voorzien. Je staat iedere dag dicht bij de ondernemer en we bestaan inmiddels alweer 5 jaar.

Is er veel veranderd in de afgelopen 5 jaar?

Toen we begonnen was het nog best lastig voor ondernemers om te vertrouwen op alternatieve manieren van financieren. Ze klopten toch liever aan bij hun bank als het om geld ging, maar die kan vaak niet helpen als het om lagere bedragen gaat. Leasing, factoring en crowdfunding waren toen allemaal nog nieuwe begrippen. Nu merken we dat ondernemers zich een stuk comfortabeler voelen om op zoek te gaan naar geld binnen het non-bancaire circuit. Dat is een positieve ontwikkeling. Niet alleen voor ons, maar ook voor de ondernemers zelf. Ze kunnen veel eenvoudiger aan geld komen en ze kunnen vaak vanaf € 2.000,- al geholpen worden.

Wat speelt er op dit moment binnen het MKB?

Op dit moment is overleven in de huidige situatie het belangrijkste. We hadden een enorme vraag naar krediet verwacht, omdat de omzetten bij veel ondernemers zijn gedaald. En de vaste lasten zijn gebleven. De vraag naar krediet bleef echter uit omdat ondernemers afspraken konden maken met hun leveranciers, verhuurders etc. Ook de overheidssteun in de vorm van bijvoorbeeld uitstel van belastingbetaling hielp natuurlijk. We zullen er in ieder geval voor de ondernemers zijn wanneer er wél extra krediet nodig is. Dit zal naar verwachting gaan om het betalen van vaste lasten en andere verplichte kosten die uitgesteld zijn. Het investeren in de zaak of bijvoorbeeld verbouwen zal niet de prioriteit hebben denken wij.

Wat wil je bereiken met PIN Voorschot?

We willen ondernemers in het MKB op een laagdrempelige manier helpen om snel geld beschikbaar te hebben, zodat ze beter kunnen ondernemen. Ondernemen gaat over kansen benutten. De arbeid die nodig is om die kansen te grijpen kan de ondernemer zelf opbrengen, maar het geld dat nodig is om iets te realiseren is niet altijd voorhanden. Daar helpen wij graag mee. Zeker in de huidige crisis is het extra belangrijk dat dit geld beschikbaar blijft. Veel financiers zijn voorzichtiger geworden, maar wij willen ons juist onderscheiden door risico te blijven nemen om deze ondernemers te kunnen helpen. Ondernemingen waar wij vertrouwen in hebben blijven we ondersteunen. Natuurlijk moeten wij zelf ook niet omvallen, maar als we een ondernemer met € 2.000,- kunnen helpen, dan zullen we dat doen. Ook al verdienen we daar zelf niet veel aan. We willen vooral laten merken dat we er voor de ondernemer zijn. Durf te ondernemen! Ook als het wat lastiger gaat. Durf de stappen te nemen die nodig zijn om door te gaan met je bedrijf.

Zie je nog een andere rol weggelegd voor PIN Voorschot?

Jazeker. We merken dat we ook voor leveranciers en groothandels iets kunnen betekenen. Zij hebben veel ondernemers in het voorjaar kunnen helpen door betalingen uit te stellen, maar dat kan natuurlijk ook niet eindeloos doorgaan. De fabrikant moet op zijn beurt ook betaald worden door de leverancier. Een leverancier of groothandel kan in deze situatie PIN Voorschot voorstellen bij de ondernemer. Op deze manier kan de ondernemer doormiddel van een PIN Voorschot de leverancier betalen en uiteindelijk weer naar draagkracht deze zakelijke lening aflossen zonder in de problemen te komen.

Je schuift als financieel expert aan bij RTL Z. Kun je daar wat over vertellen?

We bespreken daar actuele thema’s die spelen in verschillende branches. Namens de modebranche zal branchespecialist Fashion Edwin Belt spreken en namens de horeca de Koninklijke Horeca Nederland. Als financieel expert zal ik mijn licht laten schijnen op de financiële aspecten die aan bod komen. Hoe ga je om met financiële tegenslagen? En wat zijn de oplossingen?

Vanuit ons contact met ondernemers via PIN Voorschot weten we wat er speelt en hoe ondernemers met tegenslagen omgaan. De coronacrisis zal uiteraard een rol spelen in deze uitzendingen, maar het zal ook over de ‘normale’ situaties gaan in het MKB. Ik wil vooral benadrukken dat je je als ondernemer goed moet laten inlichten over de mogelijkheden die er zijn als het om financieren gaat. Zoals eerder gezegd waren er 5 jaar geleden bijna geen alternatieve financiers, nu heel veel. Laat je goed informeren en zorg dat je een goed gevoel hebt bij de partij waar je zaken mee wilt doen. Een financiering moet passen bij je plannen en je bedrijf.

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners