1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

De bouwstenen van het opstellen van een arbeidscontract

Heb je een succesvolle sollicitatie afgerond en de ideale kandidaat voor jouw openstaande vacature gevonden? Dan rest er nog een belangrijke stap. Een succesvolle werkrelatie tussen werkgever en werknemer berust op het arbeidscontract. Het is daarom belangrijk om beide partijen in dit contract te beschermen. Daarnaast moet het contract duidelijk en rechtsgeldig zijn. In dit blog geven we tips voor het opstellen van een goed arbeidscontract voor ondernemers. 

De richtlijnen en wettelijke vereisten

Regels, richtlijnen en wettelijke vereisten kunnen per regio verschillen van elkaar. Het is daarom als ondernemer belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke wetten die in jouw regio van toepassing zijn, zodat het arbeidscontract hieraan voldoet. Deze basis bestaat vaak uit:

 • de functietitel
 • het salaris
 • de werktijden
 • het vakantiebeleid.

De diverse contractvormen 

Elk contract heeft diverse implicaties, voor zowel de werknemer als de werkgever. Het is daarom belangrijk om te bekijken welke contractduur en contractvorm (tijdelijk of vast) bij de functie past die je zou willen invullen. Daarnaast is het verstandig om specifieke voorwaarden vast te leggen, zoals de proeftijd en eventuele concurrentiebedingen. 

Wat zijn de verwachtingen?

Ook is het belangrijk om duidelijke verwachtingen te beschrijven in het arbeidscontract. Een goede beschrijving van de taken die gedaan moeten worden, helpt werknemers om aan de verwachtingen te kunnen voldoen die de functie van hen eist. Daarnaast geeft het inzicht in welke verantwoordelijkheden horen bij hun rol in het bedrijf. Voor werkgevers biedt het een meetlat om de prestaties van werknemers te beoordelen.

Het salaris en de secundaire voorwaarden

Zijn er voordelen die je als werkgever biedt aan je werknemers? Dan moet je dit vastleggen in het arbeidscontract, naast het afgesproken salaris. Denk hierbij aan:

 • Salarisschalen
 • Bonussen
 • Pensioenregeling
 • Ziekteverlof
 • Reiskostenvergoeding
 • Scholings- en studiefaciliteiten
 • Dertiende maand

Beëindiging en opzegging van het arbeidscontract

In een volgend gedeelte van het arbeidscontract moeten de afspraken rondom beëindiging en opzegging worden vastgelegd, inclusief opzegtermijnen en eventuele beëindigingsgronden. Een belangrijk onderdeel om een arbeidsrelatie zonder enige obstakels en onenigheden te beëindigen.  

Vertrouwelijke informatie

Om je vertrouwelijke informatie en intellectuele eigendommen als bedrijf te beschermen, moet je ervoor zorgen dat je specifieke clausules opneemt in het contract. Denk hierbij aan clausules die de eigendomsrechten van bedrijfsinformatie waarborgen en werknemers verplichten tot geheimhouding van bepaalde bedrijfszaken.

Vraag juridisch advies

Heb je nog vragen over het opstellen van het arbeidscontract of wil je zeker zijn van het wettelijk juist formuleren van zaken met toegevoegde waarde? Dan adviseren we om juridisch advies aan te vragen of een juridische professional een blik te laten werpen op het arbeidscontract. Zo ben je ervan verzekerd dat het contract zowel juridisch waterdicht is als eerlijk voor alle betrokken partijen.

Kom verder met PIN Voorschot

Je hebt in dit blog veel verschillende tips gelezen over het opstellen van het arbeidscontract. Een dergelijk contract opstellen kan ervoor zorgen dat zowel werknemer als werkgever een helder beeld hebben over de aangegane samenwerking. Wil je meer arbeidsvoordelen toevoegen zodat werknemers loyaal zijn naar jouw bedrijf? Lees dan ook eens onze blog over loyaliteitsbeloningen

Heb je vragen over het opstellen van arbeidscontracten? Of wil je meer informatie over zakelijke financiering om je bedrijf te laten groeien? Neem gerust contact op met PIN Voorschot, jouw partner voor verantwoorde zakelijke leningen en financiële ondersteuning.

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners