1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

Belastingregeling door corona

Op tijd voldoen aan je aangifte- en betalingsverplichtingen

Het bijzonder uitstel voor de betaling van belastingen vanwege de coronacrisis loopt ten einde.

Vanaf 1 oktober moet je als ondernemer je nieuw opkomende betalingsverplichtingen weer op tijd aan de belastingdienst voldoen. Dit betekent dat alle belastingen waarvoor op of na 1 oktober 2021 aangifte wordt gedaan, weer op tijd betaald moeten worden.

Ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum op of na 1 oktober 2021 ligt moet worden voldaan.

Heb je gebruikt gemaakt van de corona-uitstelregeling?

 

Dan staat er vanaf 1 oktober 2022 een betalingsregeling open. De opgebouwde belastingschuld moet dan in gelijke maandelijkse termijnen over een periode van maximaal vijf jaar worden terugbetaald.

 

Wanneer moet deze opgebouwde belastingschuld uiterlijk afgelost zijn?

 

Uiterlijk op 1 oktober 2027 moet de opgebouwde belastingschuld afgelost zijn.

Als belangrijke voorwaarde geldt dat vanaf 1 oktober 2021 voldaan moet blijven worden aan het feit dat je op tijd aangifte moet doen én op tijd betaald moet hebben.

Voldoe je niet aan deze voorwaarde? Dan is het de bedoeling dat de belastingdienst contact met je opneemt om te vragen wat de reden is van het uitblijven van de aangifte en/of de betaling. Verstandiger is wellicht om zelf contact op te nemen met de belastingdienst om een regeling te treffen.

De belofte van maatwerk en coulance is er dus wel vanuit de belastingdienst, maar er gelden dus ook strikte voorwaarden voor de regeling.

Als je als ondernemer niet alsnog binnen veertien dagen aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet, dan zal de belastingdienst de aanvraag voor de betalingsregeling beëindigen of zelfs weigeren.

Wie dus vanaf 1 oktober 2021 níet op tijd aangifte doet en op tijd betaalt komt niet in aanmerking voor de betalingsregeling en zal nog vóór 1 oktober 2022 zijn/haar corona-belastingschuld volledig moeten betalen. Kun je tijdens de betalingsregeling niet voldoen aan de lopende verplichten (aangifte en betalen), wordt uit de regeling gezet.

 

Hoe ziet de uitvoering van die regeling eruit?

 

  1. Er wordt een waarschuwing gegeven om alsnog binnen veertien dagen aan de lopende betalingsverplichtingen te voldoen.
  2. Er volgt een brief van de belastingdienst dan de betalingsregeling wordt beëindigd of geweigerd.
  3. Je hebt als ondernemer nog ongeveer tien dagen om de volledige schuld inclusief de opgebouwde corona-belastingschuld te voldoen
  4. Binnen die tien dagen kun je als ondernemer nog wel in beroep gaan bij de directeur belastingen. Die zal toetsen of de ontvanger het beleid goed heeft uitgevoerd.
  5. Is dat het geval? Dan volgt afwijzing van het beroep en dan zul je de belastingschuld alsnog via de deurwaarder moeten voldoen.

Je bent dus als ondernemer volledig afhankelijk van de goodwill van de belastingdienst. Zij zijn echter wel met handen en voeten gebonden aan het bestaande beleid. Voor de belastingrechter is in dit hele verhaal geen enkele rol weggelegd.

Zorg er dus voor je ten aller tijden op tijd je aangifte- en betalingen doet. Zo voorkomen je problemen en kun je blijven doen waar je goed in bent: Ondernemen.

Lukt dit niet? Neem dan altijd zelf initiatief om contact op te nemen met de belastingdienst. Wellicht kun je door in contact te blijven afspraken maken.

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners