1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

Zó neem je succesvolle sollicitatiegesprekken af

Een sollicitatie kan essentieel en zenuwslopend zijn voor een kandidaat, maar het is minstens zo spannend voor degene die de sollicitatie afneemt. Voor jou als bedrijf is het namelijk dé kans om talenten te selecteren die kunnen bijdragen aan het succes en de groei van jouw bedrijf. Ben je benieuwd naar tips om ervoor te zorgen dat jouw sollicitatiegesprek vlekkeloos verloopt en je de juiste persoon weet te selecteren? Lees dan verder! 

Hoe bereid je je voor?

Voordat je het gesprek ingaat met diverse sollicitanten is het belangrijk om te bedenken wat de gewenste bedrijfscultuur is en wat de functie-eisen van de betreffende vacature zijn. Het is daarom van essentieel belang om je goed voor te bereiden voordat je een sollicitatiegesprek afneemt. Stel een duidelijke vragenlijst op die is afgestemd op de kenmerkende behoeften van de openstaande functie.

Contact met de sollicitant

Flexibiliteit en vriendelijkheid spelen een hoofdrol in het eerste contact met de sollicitant. Een positieve eerste indruk is erg belangrijk voor het verdere verloop van het proces. Stuur de kandidaten een overzichtelijke en professionele uitnodiging via de mail waarin de datum, tijd en de locatie duidelijk vermeld staan. Op deze manier voorkom je verwarring. Ook flexibiliteit is erg belangrijk in het eerste contact. Zorg ervoor dat je meegaand bent met de tijden en dagen dat de kandidaat aangeeft beschikbaar te zijn voor een sollicitatiegesprek.  

De structuur van een sollicitatiegesprek 

Als afnemer van een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je de kandidaat op een vriendelijke manier opvangt en het gesprek leidt. Dit kun je doen door het bedrijf eerst kort te introduceren en daarna de vereisten van de functie te bespreken. Het is belangrijk om relevante informatie over de sollicitant te noteren, zodat je aan het einde van alle gesprekken kunt overwegen of de kandidaat daadwerkelijk bij de functie past. Luister aandachtig naar de antwoorden van de sollicitant en vermijd gesloten ja-neevragen om een dieper inzicht te krijgen in zijn of haar ervaring, kennis en persoonlijkheid.

Gedrag en competenties van de sollicitant  

Of het gedrag en competenties van de kandidaat passen bij de openstaande vacature is van fundamenteel belang. Om erachter te komen of de sollicitant bij de vereisten van de functie en de bedrijfscultuur passen kun je gedragsgerichte vragen stellen en vragen naar voorbeelden van het gedrag en de competenties uit voorgaande werkervaring. Door deze voorbeelden te noteren kun je na het gesprek nagaan of de vaardigheden en het doen en laten van de kandidaat past bij de openstaande vacature. 

Past de sollicitant in de werkomgeving?

Om problemen op lange termijn te voorkomen is het belangrijk of de kandidaat in het team past waar hij of zij in terecht gaat komen. Een kandidaat kan namelijk op papier de perfecte match zijn met jouw openstaande vacature, maar wanneer iemand niet in een organisatie past is je succes van korte duur. Het is daarom belangrijk om te vragen naar de normen en waarden van de sollicitant, de werkstijl en of ze goed in een team functioneren of liever zelfstandig werken. Op deze manier kun je erachter komen of iemand goed past binnen jouw organisatie.

Vraag naar referenties en geef feedback

Het wordt niet meer overal toegepast, maar vragen naar een referentie en deze bellen of mailen kan een waardevolle stap zijn binnen jouw sollicitatieproces. Door te vragen naar voorgaande werkgevers/managers die iets kunnen vertellen over jouw kandidaat, kun je een completer beeld krijgen van de sollicitant. Daarnaast is het belangrijk om na het gesprek te laten weten hoe lang het gaat duren voordat hij/zij iets van jou gaat horen. In de mail die je verstuurt na het gesprek kun je laten weten of diegene binnen de selectie van een eventueel tweede gesprek is gevallen of dat zij niet zijn uitgekozen en waarom je deze keuze hebt gemaakt. 

De juiste sollicitant kiezen

Het kiezen van de ideale kandidaat voor jouw openstaande functies blijft lastig, maar verbetert zeker naarmate je het vaker hebt gedaan. Door de voorgaande tips toe te passen, vergroot je de kans om de perfecte kandidaat te kiezen die een positieve impact zal hebben op de groei van jouw bedrijf. 

Vergeet tijdens de gesprekken niet dat een sollicitatiegesprek een kans is om jouw bedrijf te presenteren en dat een positieve indruk achterlaten ook effect kan hebben op de toekomst van jouw bedrijf. Investeer tijd en moeite in het verbeteren van je sollicitatieprocedure. Dit zal zich op de lange termijn zeker uitbetalen.

Laat jouw bedrijf groeien met PIN Voorschot

Het aannemen van de juiste kandidaat is dus van essentieel belang om jouw bedrijf te laten groeien. Heb jij momenteel personeelstekort of heeft jouw bedrijf behoefte aan expansie, dan raden wij je aan de bovenstaande tips toe te passen in de aankomende sollicitatiegesprekken. Heb je momenteel last van een personeelstekort en wil je tips hoe je hier zo snel mogelijk vanaf kunt komen? Lees dan onze blog over hoe PIN Voorschot jou kan helpen om van jouw personeelstekort af te komen. 

Ben je momenteel op zoek naar financiële ondersteuning om jouw onderneming naar een hoger niveau te tillen, dan kan PIN Voorschot je daarbij helpen. Wij bieden verantwoorde zakelijke leningen aan kleine tot middelgrote ondernemers zonder gedoe. Met de juiste financiële middelen kun je nieuwe investeringen maken die kunnen helpen jouw groei te verwezenlijken. Of je nu een horecazaak runt, een winkel hebt of een ander soort onderneming, PIN Voorschot staat voor je klaar. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners