1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

Wat is cashflow, de cashflow formule en waarom is het precies zo belangrijk als ondernemer?

Denk je eraan om te gaan ondernemen? Of ben je net gestart met je onderneming? Dan zijn er veel zaken die jouw aandacht nodig hebben. Je geld of je cashflow is misschien wel de allerbelangrijkste. Zonder budget kan jouw onderneming immers niet overleven. In dit artikel gaan we dieper in op waarom cashflow zo belangrijk is en welke gevolgen je kunt hebben als je een goede of net slechte cashflow hebt. 

 

Cashflow betekenis

Misschien googelde je al eens ‘wat is cashflow?’. Begrijpelijk – veel definities maken het erg moeilijk, waardoor het vaak een vaag begrip lijkt. Cashflow, in het Nederlands ook wel eens kasstroom genoemd, is het verschil tussen je inkomsten en je uitgaven tijdens een bepaalde periode. Om dit te berekenen, wordt er vaak een maand, een kwartaal of een jaar aangehouden. 

Als ondernemer wil je uiteraard een positieve cashflow hebben, met andere woorden: je verdient meer geld dan dat je uitgeeft. Bij een positieve cashflow heb je geld in de kassa en hiermee kun je aan alle basics van ondernemen voldoen: je loonkosten betalen, leveranciers betalen, je lening aflossen en meer. Als je balans heel positief is, kun je misschien zelfs investeren en uitbreiden. 

Heb je een negatieve balans? Dan is dit slecht nieuws voor je onderneming. Een tijdelijke negatieve cashflow kan wel eens gebeuren, bijvoorbeeld als je nog wacht op de betaling van een grote offerte. Maar op lange termijn betekent het gewoon dat je meer geld uitgeeft dan dat je verdient en zo komt een onderneming in de problemen. 

Cashflow formule

Zoals hierboven al uitgelegd, is de cashflow formule eigenlijk best makkelijk: 

Cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom

Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten welke bedragen waar horen. Bij de inkomende geldstroom zet je alle verkopen, bij de uitgaande geldstroom kun je onder meer je inkopen, salarissen en huur van een pand rekenen. 

Cashflow voorbeeld

Om een heel praktisch voorbeeld te geven:

Je verkoopt in één maand voor €50.000 aan producten of diensten. Die maand betaal je ook €30.000 aan salarissen en inkopen. Je eindigt je maand dus met een positieve cashflow van €20.000. Het is hierbij wel belangrijk om te onthouden dat je cashflow niet gelijk staat aan je winst. 

Wat is het verschil tussen cashflow en winst?

Als er wordt gekeken naar de financiële gezondheid van een onderneming, bijvoorbeeld door financiers alvorens er een bedrijfslening wordt verstrekt, wordt er altijd gekeken naar de cashflow in plaats van de winst. Dat komt omdat winst en cashflow wel op elkaar lijken, maar niet hetzelfde zijn. 

 

Om een voorbeeld te geven: als je een factuur naar een klant hebt verstuurd, maar deze is nog niet betaald, dan kun je het bedrag van de factuur meerekenen bij je winst. Echter heb je het geld nog niet ontvangen, dus je kunt het bedrag nog niet meerekenen in de berekening van je cashflow. 

 

Een ander voorbeeld zijn afschrijvingen. Deze mag je als kosten van je winst aftrekken, maar het zijn geen daadwerkelijke uitgaven. Met andere woorden: je mag je afschrijvingen niet meerekenen als uitgaande geldstromen bij het berekenen van je cashflow. 

Welke invloed heeft een negatieve of positieve cashflow?

Een positieve cashflow zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt in je onderneming. Als je zelfs een heel positieve cashflow hebt, zit je in een goede positie om investeringen te maken die de groei van je onderneming boosten. 

 

Omgekeerd kun je niet investeren bij een (langdurige) negatieve cashflow. Ook je dagelijkse werkzaamheden kunnen in het gedrang komen. Zonder buffer, is er geen geld voor lonen, geen geld om nieuwe producten in te kopen en geen geld voor leuke extra’s.

Wat kan ik doen bij een negatieve cashflow?

Een negatieve cashflow is niet altijd een reden om meteen aan de alarmbel te trekken. Het is heel normaal dat bedrijven soms tijdelijk een negatieve cashflow hebben, bijvoorbeeld als je net een grootste investering hebt gedaan of net veel producten hebt ingekocht. Toch kan het vervelend zijn, want je hebt geld nodig om bijvoorbeeld je lonen te betalen. Dit kun je onder meer oplossen door een tijdelijke zakelijke lening af te sluiten, zodat je geld genoeg hebt voor de dagdagelijkse werking van je onderneming. 

 

Als je echter op langere termijn een negatieve cashflow hebt, dan kan dit wel veel invloed hebben (zie hierboven!). Dan is het wel belangrijk om aan de alarmbel te trekken en te kijken hoe je zo snel mogelijk je cashflow weer positief kunt maken. Essentieel hierbij is om het verkoopproces onder de loep nemen. Breng je kosten beter in kaart en zorg ervoor dat je facturen op tijd betaald worden. 

 

Hopelijk konden we met dit artikel wat van je vragen ophelderen. Wil je jouw cashflow verbeteren d.m.v. een lening? Neem dan snel contact met ons op!

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners