Tips om je onderneming te financieren
Een onderneming starten of verder uitbreiden is een spannend proces van lange duur. De nodige financiering vinden om je bedrijf naar het volgende niveau te tillen kan vaak een groot struikelblok vormen. Veel geldverstrekkers staan sceptisch tegenover jonge bedrijven. In dit artikel worden daarom 5 manieren besproken om externe financiering te krijgen voor je onderneming en sluiten we af met enkele korte tips om je ondernemersplan te pitchen bij de geldversttekker. Je onderneming financieren is vaak belangrijke stap richting een beter bedrijf.
1. Crowdfunding
Sinds de bankencrisis van 2007 is het vertrouwen in banken erg afgenomen. Als reactie hierop is de populariteit van P2P (peer-to-peer) platformen enorm toegenomen. Deze platformen fungeren namelijk onafhankelijk van traditionele financiële instellingen en dienen als ontmoetingsplaats voor ondernemers en potentiële investeerders.
Een goede crowdfunding-campagne met een doordacht ondernemingsplan kan een zeer effectieve manier zijn om kapitaal aan te trekken. Investeerders van alle formaten kunnen een bedrag naar keuze investeren in jouw onderneming en zo jouw plannen de nodige financiële steun bieden.
2. Particuliere investeerders
Angel Investors (ook wel Business Angels) zijn particuliere investeerders die (een deel van) hun eigen vermogen in een startende onderneming willen investeren in ruil voor 20 tot 25 procent winst op hun initiële investering. Vaak zijn dit succesvolle oud-ondernemers die bereid zijn om behalve kapitaal ook kennis en expertise aan te leveren. Alleen als je bedrijf een BV of NV is, kun je dus dergelijke professionele investeerders aantrekken.
Informal investors bieden geld aan in ruil voor aandelen. Zij zullen dus ook na de start graag intensief betrokken blijven bij het bedrijfsproces. Afhankelijk van jouw persoonlijke verwachtingen, kan dat zowel een voor- als een nadeel zijn. Wees je bewust van jouw belang (de onderneming) en dat van de investeerder (het rendement) en tracht een open en persoonlijke band op te bouwen met je geldschieters.
3. Persoonlijk kapitaal
Je denkt misschien niet dat deze vorm van financiering erg creatief is, maar je zou verbaasd kunnen zijn over het aantal starters die er niet aan hebben gedacht eerst zelf een mooi bedrag bij elkaar te sparen voor ze beginnen met hun onderneming, of die er niet aan zouden denken om hun eigen spaargeld te gebruiken om een bedrijf te starten. Er zijn bitter weinig investeerders bereid geld aan te bieden wanneer ze zien dat je zelf niet bereid bent je hand in het vuur te steken voor je zaak. Je onderneming financieren begint vaak dus bij zelf geld inleggen.
4. Financiering via voorschot
Het meest voorkomende schalingsprobleem waarmee starters worden geconfronteerd, is het onvermogen om een grote nieuwe bestelling aan te nemen, of een uitbreiding te doen wegens onvoorzien succes, aangezien zij niet over het kapitaal beschikken om het product of de uitbreiding te financieren. Met PIN Voorschot beschik je over extra geld dat meteen beschikbaar is. Zo kan je al de benodigde middelen rechtstreeks aan de leverancier overmaken en kan de winst rechtstreeks naar jouw startup vloeien.
5. Starters BMKB
Ben je minder dan drie jaar actief als ondernemer? Heb je een goed doordacht businessplan, maar beschik je op dit moment niet over een onderpand om de bank voldoende zekerheid te bieden? Dan kan de bank waarbij je een zakelijke lening wil aanvragen gebruikmaken van de Starters BMKB. Dit is een speciale regeling van de overheid om starters te helpen als het gaat om je onderneming financieren.
Als je een ‘starterslening’ afsluit van maximaal 266.667 euro, staat de overheid borg voor 67,5% van dit bedrag. Heb je nood aan een groter kapitaal? Dan kan je daarnaast gebruikmaken van een standaard borgstellingskrediet.