1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

De kosten van een bedrijfslening

Als je op zoek bent naar een bedrijfslening is vaak de eerste vraag: wat zijn de kosten?

Deze vraag is meestal niet direct te beantwoorden en het is echt belangrijk om je hier goed in te verdiepen. Naast de vaste kosten (bv. rente) kan er ook sprake zijn van éénmalige kosten (bv. afsluitprovisie of behandelings-/dossierkosten), daarnaast kan er ook sprake zijn van boeterente bij te late terugbetaling of juist bij vroegtijdige aflossing of aanpassing van de bedrijfslening.

Het kan zijn dat je soms eenmalige kosten moet maken om de benodigde informatie bij een mogelijke financier aan te leveren. Denk hierbij aan (tussentijdse) jaarcijfers of prognoses van jouw accountant of een taxatierapport van een pand.

Rente

Het te betalen rentepercentage is vaak waar je als eerste naar kijkt, maar weet dat dit mede bepaald wordt door de looptijd van de bedrijfslening, de marktrente, het risicoprofiel van jouw bedrijf (jouw financiële rapportcijfer) en het eventuele onderpand. Naast de hiervoor vermelde kosten zal je de bedrijfslening ook moeten en willen aflossen. Hoe snel je dit moet doen (looptijd) is uiteindelijk bepalend voor jouw (maandelijkse) vaste lasten.

De looptijd van de geldlening is afhankelijk van het doel van je bedrijfslening. Kortom, waarvoor ga je het geld gebruiken?

Looptijd

De looptijd van de bedrijfslening wordt meestal bepaald aan de economische levensduur van het ‘object’ waarin je investeert. Een bedrijfswagen of inventaris los je bijvoorbeeld af in maximaal 5 jaar (60 maanden) en een bedrijfspand in 20 jaar (240 maanden).

Naast de behoefte aan ‘langer geld’ kan je als ondernemer natuurlijk ook behoefte hebben aan een kortlopende bedrijfslening om verschillende redenen. Je wilt bijvoorbeeld voorraad bijkopen, een dip in jouw seizoen opvangen, onlineverkopen opzetten, een vergeten factuur betalen of jouw zaak aanpassen aan de 1,5 meter eis.

Met een kortlopende zakelijke lening bedoelen financiers een krediet dat binnen een jaar moet worden afgelost. Het is dan ook belangrijk om goed zicht te hebben op jouw (maandelijkse) inkomsten en uitgaven, zodat jij ook kunt vaststellen dat jij de extra kosten (rente en aflossing) kunt betalen. In alle gevallen zal een financier dus altijd kijken naar het doel van de bedrijfslening, hetgeen wat bepalend is van de looptijd van de bedrijfslening en dus jouw lasten. Kijk dus goed wat bij jou past wanneer je een bedrijfslening aanvraagt.

Type bedrijfslening

Naast de bekende banken zijn er tegenwoordig steeds meer partijen die gespecialiseerd zijn in een bepaald type financiering. Denk hierbij aan het financieren van jouw debiteuren (factoring), jouw bedrijfswagen (lease), een voorschot op je pin omzet of bedrijfspand. Daarnaast heeft o.a. crowd funding zich sterk ontwikkeld en kan dit mogelijk een optie zijn. Op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel is daarover online ook veel informatie te vinden.

Als je op zoek bent naar een bedrijfslening stel jezelf dan in ieder geval de vragen:

  • Waar heb ik de bedrijfslening voor nodig?
  • Welk deel kan ik zelf financieren en welk deel wil ik extern financieren?
  • Hoe lang (looptijd) heb ik de externe bedrijfslening nodig en past dit bij het financieringsdoel?
  • Zijn er wellicht interessante non-bancaire financiers?
  • Wat zijn de extra (maandelijkse) financieringslasten, zoals rente en aflossing, van deze bedrijfslening?
  • Welke eenmalige kosten moet ik maken i.v.m. deze zakelijke lening?
  • Kan ik de extra financieringslasten (éénmalig en doorlopend) opbrengen?
  • Zijn de voorwaarden en kosten van deze bedrijfslening transparant en duidelijk?

Een voorbeeld

Stel je bent een restauranthouder en je sluit een bedrijfslening van € 10.000,- af bij PIN Voorschot. De looptijd is 6 maanden en de all-in premie is 2,5%. De totale kosten zouden dan uitkomen op: 6 x 2,5% = 15% x € 10.000,00 = € 1.500,00. Meer dan dit worden de kosten niet, minder zou wel kunnen. Je ontvangt immers een bonus als je eerder aflost bij PIN Voorschot.

Neem gerust contact met ons op om te kijken naar mogelijkheden voor een bedrijfslening bij PIN Voorschot.

We helpen je graag!

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners