Bedrijfslening
Een bedrijfslening is voor veel ondernemers noodzakelijk om simpelweg te kunnen ondernemen. De een heeft het nodig om een nieuw pand te kopen, de ander zoekt een bedrijfslening om te investeren in de huidige zaak. Wat je zakelijke wensen ook zijn: ze kosten vaak allemaal geld. Heb je dat op dit moment niet in kas? Dan biedt een bedrijfslening wellicht uitkomst. Waar moet je eigenlijk op letten bij het aanvragen van een bedrijfslening? We leggen het graag uit.
Wat is een bedrijfslening eigenlijk?
Het klinkt wellicht als een open deur, maar een bedrijfslening is simpelweg een lening die je voor zakelijke doeleinden afsluit. Er zijn verschillende varianten aangezien er vaak sprake is van verschillende financieringsbehoeftes. Denk daarbij aan crowdfunding, particulieren investeerders, een banklening, factoring of een voorschot op je omzet. Een bedrijfslening heeft soms nog een beetje een negatief imago, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een bedrijfslening afsluiten is namelijk helemaal niet erg, maar het moet wel verantwoord zijn. Als je een verantwoorde bedrijfslening afsluit dan helpt het je bedrijf vooruit. Je kunt bijvoorbeeld lange betaaltermijnen overbruggen, een verbouwing doen, nieuwe meubels voor je horecazaak aanschaffen of de nieuwe kledingcollectie van je modezaak inkopen. Geld lenen voor je bedrijf is dus helemaal niet erg, maar bepaal goed voor hoe lang en hoeveel.
1. Kijk goed naar de kosten van de bedrijfslening
Een goede en verantwoorde bedrijfslening is altijd maatwerk. De rentes en kosten verschillen per aanbieder, dus het is verstandig om goed te kijken wat het beste bij je past. Let daarbij niet alléén op de kosten, maar bekijk ook goed de voorwaarden.
Moet je een boete betalen als je extra aflost?
Krijg je een bonus als je eerder aflost?
Kun je de kosten dragen die de lening met zich meebrengt?
Het is aan het eind van de rit namelijk je eigen verantwoordelijkheid om de gemaakte afspraken na te komen zodat je geen betalingsachterstand oploopt. Het is dus belangrijk dat de voorwaarden passen bij je bedrijf. De kosten van de bedrijfslening zijn o.a. afhankelijk van de volgende factoren:
Het bedrag dat je wilt lenen
Wat voor een soort lening het is
Welke zekerheden je kunt bieden
Over het algemeen geldt: hoe lager het risico voor de geldverstrekker, hoe lager de kosten die je betaalt.
2. Een aflossing die bij je bedrijf past
Als je een bedrijfslening afsluit, dan wil de geldverstrekker het geld uiteraard graag weer van je terug. De meest voorkomende vorm is een lineaire zakelijke lening. Deze vorm wordt vaak gehanteerd door een bank. Je betaalt daarbij maandelijks rente én aflossing. In het begin betaal je meer aan rente, maar die loopt na verloop van tijd terug. Je zult er bij deze vorm dus voor moeten zorgen dat je netjes iedere maand het afgesproken bedrag kunt betalen aan de geldverstrekker. Bij PIN Voorschot gebruiken we een andere vorm van aflossen. Hierbij is je pin automaat van essentieel belang. Je betaalt iedere dag een stukje van je bedrijfslening aan ons terug door middel van je pinautomaat. Er gaat namelijk dagelijks een percentage van je pin omzet naar PIN Voorschot. Heb je een slechte dag gehad? Dan los je ook minder af. Is het druk geweest? Dan los je meer af. Zo los je geheel naar draagkracht je bedrijfslening weer af zonder dat je daar omkijken naar hebt.
3. Kies een verantwoorde looptijd
De looptijd van een bedrijfslening kan variëren van 1 maand tot soms wel 20 jaar. Het doel van de lening en je huidige financiële situatie bepalen uiteindelijk welke periode het beste past. Het verschilt uiteraard ook per bedrijf welke looptijden er mogelijk zijn. Sommige bedrijfsleningen (zoals PIN Voorschot) zijn erop gericht om op korte termijn (max. 6 maanden) het gehele bedrag afgelost te hebben. Het voordeel hiervan is dat je er niet te lang aan vast zit zodat je niet zover in de toekomst hoeft te kijken. Je leent dus nooit teveel en je lost het snel weer af. Uiteindelijk is de looptijd meestal afhankelijk van de investering die je doet.
Zorg er dus voor dat je looptijd niet te lang is en het bedrag niet te hoog. Zo houd je het overzichtelijk en ga je verantwoord een bedrijfslening aan.
4. Kies een goed moment voor een bedrijfslening
Wanneer sluit je een bedrijfslening af? Doe je een aanvraag voor een bedrijfslening pas als je het geld snel nodig hebt, of kun je inschatten wanneer het verstandig zou zijn om wat extra geld in kas te hebben? We snappen dat het niet altijd mogelijk is om vooruit te kijken. Ondernemen is uiteindelijk ook inspringen op kansen die je ziet en zo snel mogelijk wilt benutten. Probeer ondanks dat toch in te schatten wanneer je een bedrijf vaak extra geld nodig heeft. Bijvoorbeeld:
‘Buiten het seizoen’ als het om horeca gaat
Wanneer je een nieuwe voorraadcollectie moet inkopen
Wanneer je leveranciers moet betalen
5. Weet met wie je zaken doet
Er zijn veel partijen waar je een bedrijfslening kunt afsluiten, maar welke partij is betrouwbaar en heeft het beste met jou en je bedrijf voor? Natuurlijk verdient het bedrijf dat jou een bedrijfslening verstrekt daar geld aan, maar dit moet niet ten kosten gaan van jouw financiële gezondheid. Waar moet je op letten?
- Kun je zien met wie je zaken doet?
- Is er persoonlijk contact?
- Zijn de voorwaarden duidelijk?
- Heeft het bedrijf een keurmerk?
- Zijn de totale kosten redelijk?
Het is vooral ook belangrijk dat je naar je gevoel luistert. Vaak weet je zelf wel of een bedrijf deugt of niet. Laat je niet met een kluitje het riet in sturen en doe altijd je eigen onderzoek!
Een bedrijfslening afsluiten
Als je een bedrijfslening wilt aanvragen, dan maakt het over het algemeen niet uit in welke branche je werkt of wat voor een soort bedrijf je hebt. Geldverstrekkers mogen echter wel zelf bepalen of ze je kunnen helpen met een bedrijfslening. Ze willen uiteraard een zo laag mogelijk risico lopen. Een aanvraag indienen is in de meeste gevallen een makkelijk proces. Het kan bij sommige instanties echter wel lang duren voordat de beoordeling van je aanvraag is afgerond. Bij PIN Voorschot weten we echter binnen een aantal werkdagen al of we je kunnen helpen.
Een geldverstrekker heeft vaak wat documentatie nodig zodat er goed gekeken kan worden of het voor beide partijen verstandig is om een bedrijfslening af te sluiten. Zorg er dus voor dat je de gevraagde documenten netjes aanlevert, dat scheelt tijd in het aanvraagproces. Bij het afsluiten van een PIN Voorschot is het een vereiste dat je beschikt over een pin automaat. Deze kun je op een slimme manier inzetten voor de aflossing van je bedrijfslening.