1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

Alternatieve financiering: welke mogelijkheden zijn er allemaal en wat is het beste voor het mkb?

PIN Voorschot biedt zakelijke leningen aan voor ondernemers en aangezien wij geen bank zijn maar een private financier, worden wij gerekend tot ‘alternatieve financieringsvorm’. Zo zijn er meerdere op de markt te vinden. De een al met wat meer risico en/of een hogere rentevoet dan de andere. Wij geven je graag meer informatie over alternatieve financiering in al z’n vormen in dit artikel. 

Alternatieve financiering voor het mkb

Er zijn verschillende alternatieve financieringsvormen op de markt. Hieronder lijsten we de vormen op die het handigst zijn voor het mkb.

Alternatieve financiering: lenen bij familie en vrienden

Als startende ondernemer kan het lastig zijn om geld te kunnen lenen. Heb je vrienden en familie die in jouw plannen geloven? Dan kun je vragen of ze willen investeren in jouw onderneming; dit heet een onderhandse lening. Het grote voordeel hiervan is dat je geen stapels papierwerk hoeft in te vullen, het nadeel is dat je ruzie kunt krijgen over de afspraken. Zorg er dus voor dat jullie de afspraken van deze onderhandse lening helder op papier staan. Denk aan de terugbetaaltermijn en al dan niet een rentepercentage. 

 

Leasing

Wil je investeren in bedrijfsmiddelen, zoals een computer of een auto? Dan is leasing een handige optie. Je betaalt een bedrag op maandelijkse basis voor het gebruik van deze middelen, net zoals je huur betaalt. Het grote voordeel aan leasing is dat dit goed is voor je liquiditeit, want de leasingmaatschappij koopt immers de auto aan. Een nadeel is dat je een boete krijgt als je je contract te vroeg stopzet. 

 

Crowdfunding

De laatste jaren is deze alternatieve financieringsvorm erg populair geworden. Heb je een goed idee maar vind je niemand die in jou wil investeren in je dichte omgeving? Dan kun je ook geld ophalen bij mensen die je niet kent. Plaats je project op een crowdfunding-site en pitch jouw idee. Het helpt uiteraard als de investeerders er iets voor terugkrijgen; bijvoorbeeld de eerste versies van een product of een service. Het grote voordeel is dat je met een goed product snel geld kunt ophalen, het nadeel is dat je een heel goede pitch moet hebben en ook een deel afstaat aan de website. 

 

MKB-krediet

Een MKB-krediet is een klein krediet waarmee ondernemers kunnen investeren in hun onderneming. Denk aan meer stock inkopen, oude apparaten vervangen of een nieuw terras aanleggen. Dit is wat wij bij PIN Voorschot doen. Het grote voordeel van zo’n MKB-krediet is dat het veel sneller is in vergelijking met banken: in luttele dagen heb je het geld al op je rekening. Het nadeel is dat dit niet geschikt is voor net startende ondernemers, want je moet je MT940-bestand van het afgelopen jaar kunnen tonen. 

 

Kredietunie

Lijkt het je fijn om naast geld ook coaching te krijgen van andere ondernemers? Dan kan het de moeite waard zijn om eens te kijken naar een kredietunie. Dit is een coöperatie van ondernemers die jou kunnen coachen en jouw droom kunnen mee financieren. 

Het voordeel hier is dus dat je niet alleen leent, maar ook beroep kunt doen op coaching en advies van ondernemers in jouw sector en/of regio. Het nadeel is dat je lid moet worden van de kredietunie. 

 

Business angels

Als je op zoek bent naar een groot bedrag om te lenen, dan is het een goed idee om te kijken naar business angels. Dit zijn particuliere investeerders, vaak (ex)-ondernemers die in groep investeren in projecten van 50.000 en 750.000 euro. Business angels staan vooral bekend om wel te investeren in projecten die banken ‘te riskant’ vinden.  

Een groot voordeel is dat business angels een netwerk hebben die ze kunnen inzetten om je onderneming te laten groeien én dat ze -net zoals bij een kredietunie- ook feedback geven gebaseerd op hun ondernemerservaring. Nadeel aan werken met business angels is dat ze aandelen in het project vragen.

 

Seed-fonds

Heb je een innovatief idee maar ben je niet gek van crowdfunding? Dan is een Seed-fonds (een Venture Capital investeringsfonds deels gefinancierd door de overheid) een optie. Dit soort fondsen richten zich op innovatieve starters zoals start-ups en financieren vanaf een bedrag van 200.000 euro. 

Het voordeel van Seed-fondsen is dat ze graag ontwikkelingen financieren en starters helpen hun idee uit te bouwen. Er zijn echter ook enkele nadelen aan deze alternatieve financieringsvorm: het is relatief duur om via deze vorm te financieren. Daarnaast zijn Seed-fondsen ook erg betrokken, wat voor sommige ondernemers een voordeel is, maar andere ondernemers ervaren dit als bemoeienis. 

 

Startup Box

Nog een andere optie voor een ondernemer met een innovatief idee, is de Startup Box van de overheid. Dit is een online instrument waarmee je kunt nagaan of je startup bedrijf in aanmerking komt voor subsidies. Het voordeel is dat de adviseur van de KVK Financieringsdesk je helpt, het nadeel is dat er best wat papierwerk aan verbonden is. 

 

Strategische partner

Je kunt er ook voor kiezen om een strategische partner te laten investeren in jouw onderneming. Dit kan een leverancier zijn die het belangrijk vindt dat jouw onderneming blijft groeien, maar ook een klant of zelfs een concurrent die aandelen wil verwerven in jouw bedrijf. 

Het voordeel is uiteraard het geld om te groeien, het nadeel is natuurlijk dat je nu een partner hebt bij wie je verantwoording moet afleggen over jouw keuzes. 

 

Waarom is alternatieve financiering zo populair?

Er zijn meerdere redenen waarom ondernemers kiezen voor alternatieve financieringsvormen. Ten eerste zijn deze vormen vaak veel flexibeler dan ‘gewoon’ lenen bij een bank. Waar je bij een bank tijden bezig bent met papierwerk invullen, gaat alles over het algemeen veel sneller bij particuliere aanbieders van alternatieve financieringen. 

Daarnaast zijn er vaak ook projecten waarbij een bank het risico te groot vindt om te investeren, denk aan grote vastgoedprojecten. Daarvoor wordt er vaak gezocht naar private investeerders. 

 

Wat is de beste alternatieve financiering voor het mkb?

Er is niet één beste alternatieve financieringsvorm, dit is afhankelijk van jouw wensen. 

Zoals hierboven vermeld, is het belangrijk om te kiezen voor een partner die snel en flexibel is. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een kleine zakelijke lening, dan heb je bij PIN Voorschot het bedrag binnen vier werkdagen op je rekening. Wel zo handig. PIN Voorschot voldoet aan de voorwaarden van de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken; en de Gedragscode MKB Financiers opgesteld door de Stichting MKB Financiering. 

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners