1833201413426750
Bel ons Bel ons
088 3880 880
Pinvoorschot
Vrijblijvend aanvragen

6 x Subsidies en Regelingen voor Ondernemers

Als ondernemer weet je dat financiële ondersteuning van cruciaal belang kan zijn bij het stimuleren van de groei en innovatie van je bedrijf. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om ondernemers te ondersteunen. In dit blog gaan we dieper in op enkele populaire subsidies en regelingen die je kunnen helpen bij het realiseren van je plannen. 

WBSO 

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een subsidieprogramma van de overheid dat gericht is op het stimuleren van innovatie. Het biedt ondernemers de mogelijkheid om een korting te krijgen op hun loonkosten wanneer ze kosten maken voor speur- en ontwikkelingswerk of onderzoeksprojecten uitvoeren. De subsidie wordt verrekend met de te betalen loonheffing, wat resulteert in lagere loonkosten. De WBSO is beschikbaar voor verschillende bedrijfsvormen, waaronder BV’s, eenmanszaken, VOF’s en maatschappen. Het doel van de regeling is om innovatie toegankelijker te maken voor ondernemers en hen te ondersteunen bij het realiseren van innovatieve projecten. Voor meer gedetailleerde informatie en het indienen van een aanvraag kun je terecht op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

STAP-budget

Het STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) is een subsidie die individuen in staat stelt om scholing en ontwikkeling te bekostigen. Het is bedoeld om levenslang leren te stimuleren en mensen te helpen hun vaardigheden te verbeteren. Met het STAP-budget kunnen werknemers en zelfstandigen een budget aanvragen om de kosten van een opleiding, cursus of training te dekken. Het budget is beschikbaar voor zowel werkenden als niet-werkenden en kan worden gebruikt voor diverse opleidingen, zoals taalcursussen, beroepsgerichte trainingen en persoonlijke ontwikkeling. De hoogte van het STAP-budget wordt jaarlijks vastgesteld en het is belangrijk om de relevante voorwaarden en deadlines in de gaten te houden. Lees hier meer over de voordelen van het STAP-budget voor ondernemers. 

TEK

De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) is een subsidie die mkb-ondernemingen met hoge energiekosten ondersteunt. Het doel is om bedrijven te helpen bij het verlagen van hun energierekeningen en het verduurzamen van hun bedrijf. De regeling is van toepassing van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Het subsidiebedrag is 50% van het verschil tussen de energiekosten en de drempelprijs. Voor gas is de drempelprijs €1,19 per m³ en voor elektriciteit €0,35 per kWh. Om in aanmerking te komen moet je bedrijf energie-intensief zijn en moeten de energiekosten minimaal 7% van de omzet in 2022 bedragen. De onderneming moet een mkb-onderneming zijn die vóór 1 januari 2023 ingeschreven stond bij de Kamer van Koophandel. Voor meer informatie en specifieke voorwaarden kun je de website van de RVO raadplegen.

ISDE

De ISDE is een subsidieprogramma dat speciaal bedoeld is voor ondernemers. Het is een geweldige manier om financiële steun te krijgen voor energiebesparende en duurzame maatregelen in jouw bedrijfspand. In 2023 is er een flink budget van €350 miljoen beschikbaar voor allerlei projecten, denk aan zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatie, aansluitingen op warmtenetten en zelfs elektrische kookvoorzieningen. Er is zelfs een apart budget van €30 miljoen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Is jouw doel een groener en energiezuiniger bedrijf? Dan is de ISDE-subsidie jouw kans om de kosten te verlagen. 

BMKB

Heb je als ondernemer te weinig onderpand om geld te lenen? Geen zorgen, informeer bij je financier naar de mogelijkheden van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). De BMKB vergroot het onderpand en daarmee ook de financierbaarheid van je onderneming, zowel nu als in de toekomst. Om de financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsinvesteringen in het mkb te vergroten, is de BMKB uitgebreid met een groen luik, de BMKB-G.

De BMKB is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte), met een jaaromzet tot € 50 miljoen of een balanstotaal tot € 43 miljoen. Ook een VOF, eenmanszaak of maatschap komen in aanmerking. Het BMKB krediet biedt jou als ondernemer de kans om toch financiering te krijgen, zelfs met beperkt onderpand. Neem contact op met je financier om de mogelijkheden van het BMKB krediet te bespreken en ontdek hoe het jou kan helpen bij het realiseren van je plannen voor groei en verduurzaming.

Zelfstandigen- en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek en startersaftrek zijn fiscale voordelen voor ondernemers en ZZP’ers in Nederland. De zelfstandigenaftrek verlaagt je belastbaar inkomen als ondernemer, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. In 2023 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030. Deze aftrek wordt sinds 2020 stapsgewijs afgebouwd en zal in 2036 nog maar € 3.240 bedragen.

De startersaftrek is een extra aftrek voor startende ondernemers. In 2023 bedraagt deze aftrek € 2.123 en kan maximaal drie keer in de eerste vijf jaar van het bedrijf worden afgetrokken. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek, in de vijf voorgaande jaren geen ondernemer bent geweest en in deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Voor beide aftrekposten moet je voldoen aan een urencriterium, wat betekent dat je minimaal 1.225 uur aan je bedrijf hebt gewerkt in een jaar. De aftrekken worden toegepast op de winst uit je onderneming om het belastbare inkomen te bepalen.

Zakelijke leningen als aanvullende financieringsoptie

Een zakelijke lening kan een nuttige aanvullende financieringsoptie zijn als ondernemer. Naast subsidies, die vaak specifiek zijn en aan strikte voorwaarden kunnen voldoen, biedt een lening flexibiliteit en controle over de besteding van de fondsen. Je kunt het gebruiken voor diverse bedrijfsbehoeften, zoals de aankoop van apparatuur, uitbreiding, voorraadinkopen, cashflowbeheer of onderzoek en ontwikkeling. Terwijl subsidies vaak gericht zijn op specifieke projecten of doelstellingen, kunnen zakelijke leningen algemene bedrijfsuitgaven dekken. Heb je snel geld nodig? Dan kun je beter voor een zakelijke lening kiezen, omdat subsidies vaak een lang aanvraag- en goedkeuringsproces kunnen hebben.

Het vinden van de juiste subsidie of regeling kan een belangrijke rol spelen in de groei en het succes van je bedrijf. Ze kunnen een springplank zijn voor innovatie en ontwikkeling, maar ook zakelijke leningen kunnen een nuttige aanvullende optie zijn voor flexibele en onmiddellijke financieringsbehoeften. Welke subsidie of regeling is interessant voor jou als ondernemer?

Deze blogs vind je misschien ook interessant

Doe de Quickscan

Bekijk samen met ons door middel van vier simpele vragen of we je kunnen helpen.

Doe de Quickscan

In de media

Ervaringen ondernemers

En dat zijn slechts enkele van onze tevreden klanten! Onze klanten geven ons een 4,8 op Trustpilot!

Bekijk de beoordelingen
trustpilot-logo Beoordeling
4.9 313 beoordelingen

Partners